Ga naar hoofdinhoud

WAM Holland nano-vezel filterelement

Een SILOTOP polyTUBE filterelement van WAM Holland

De succesvolle introductie van het SILOTOP ZERO silo-ontluchtingsfilter in 2016 stimuleerde WAM tot de ontwikkeling van het compacte, eenvoudig te reinigen polyTUBE filterelement, dat eveneens is gebaseerd op nano-vezels. Hiermee luidt WAM wederom een nieuw tijdperk in de filtertechniek in.

Toen WAM in 2016 het SILOTOP ZERO silo-ontluchtingsfilter presenteerde, werd duidelijk hoe met een kleiner filteroppervlak dezelfde luchtvolumes zijn te verwerken. WAM ontwikkelde hiervoor namelijk het ZERO-filtermedium, op basis van nanovezels. Deze technologie vormt tegenwoordig de maatstaf voor filtersystemen, met reststofgehaltes van <1 mg/Nm³. Het succes stimuleerde WAM tot het ontwerp van het polyTUBE filterelement. Dit element is niet bedoeld om het huidige silo-ontluchtingsfilter te vervangen, maar om het op een zinvolle manier aan te vullen.

Parameters

Een belangrijke parameter bij het ontwerp van ontluchtingsfilters is de filtratiesnelheid; dat is de snelheid waarmee de lucht door de filterelementen stroomt. Een andere parameter is de luchtdoorlaatbaarheid van het filtermedium. De combinatie van beide grootheden – de filtratiesnelheid en de luchtdoorlaatbaarheid – leidt tot de keuze van een zeker filteroppervlak. De efficiëntie van het filter hangt af van de mate van stofafscheiding van het filtermedium. Het is daarbij van belang dat het filterelement effectief kan worden gereinigd. Vanuit dat oogpunt zijn ronde slangen de beste oplossing.

Geplisseerde elementen

Met geplisseerde elementen echter is een groter filteroppervlak in een gelijke bouwvorm te realiseren. Dat deze elementen lastiger zijn te reinigen, komt vanwege de binnenhoeken tussen de vouwen. Bij een kleine plisséhoek is het stof moeilijker daaruit te verwijderen, wat het bruikbare filteroppervlak verkleint. Het filterelement raakt hierdoor na verloop van tijd steeds meer verstopt. De persluchtreiniging kan dit effect zelfs versterken; in plaats van goed af te reinigen, wordt de plissé van binnenuit samengedrukt, waardoor het stof zich in het element vastzet.

De oplossing van WAM voor lastig te reinigen geplisseerde elementen

Meer over WAM Holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.