Ga naar hoofdinhoud

WAM Holland innoveert in filtertechnologie

WAM vacuüm FOOD filter

WAMGROUP profileert zich met hoogwaardige filters en efficiënte filtersturingen. Voorts zet het bedrijf sterk in op de toepassing van nanovezels. En sinds 2015 certificeert WAMGROUP haar filters volgens de Europese richtlijn EU 1935/2004.

WAMGROUP heeft in haar uitgebreide leveringsprogramma filtermaterialen die én foodgrade, én Atex-gecertificeerd én traceerbaar zijn overeenkomstig EU1935/2004. De food filters WAMFLO FOOD en WAM vacuüm FOOD voldoen daarbij aan strenge fysieke eisen. Zo zijn alle verbindingen glad en volledig afgelast, en ontbreken holle ruimtes en dode hoeken. De food filters worden onder meer ingezet als productafscheiders bij pneumatische transportsystemen, in afzuigfilters en voor het ontluchten van silo’s en hoppers.

Filtersturing

Alle ontstoffingsfilters van WAM worden uitgevoerd met een filtersturing voor het reinigen van de filterelementen; de FILCONTROL TIME of de FILCONTROL CONNECT. De eerste filtersturing is uitgevoerd met een puls-pauze-tijd regeling. Met een draaiknop kan men eenvoudig het juiste reinigingsprogramma kiezen. De FILCONTROL CONNECT heeft, behalve de puls-pauze-tijd regeling, ook een drukverschilmodule. Op het deksel worden met tiptoetsen de instellingen ingegeven. Dit is voor Atex-toepassingen ideaal, aangezien bij het instellen het deksel niet wordt geopend. WAM biedt als eerste de optie om het filter via WiFi uit te lezen en ook direct via WiFi de instellingen aan te passen zonder naar het filter te gaan.

Nanovezels

Voorts wordt sterk ingezet op de toepassing van filtermateriaal met nanovezels, een technologie die WAM na jaren van ontwikkeling in 2017 op de markt heeft gebracht onder de naam ZERO. Ruim twee jaar verder, met meer dan 4.000 ZERO filters in diverse industriële toepassingen, zijn de bevindingen uiterst positief. Het filtermateriaal kenmerkt zich door een lage weerstand (ook bij toenemende vervuiling), een goede reinigbaarheid (met slechts 4 barg persluchtdruk) en een lage emissie (< 1 mg/Nm3). WAM produceert de filterelementen op een eigen productielijn onder ‘clean room’-condities. Hierbij wordt een web van nanovezels gesponnen en verbonden aan een type PH polyester vlies. Voor explosiegevaarlijke toepassingen is een antistatisch type PX polyester beschikbaar.

Europese verordeningen

Het volstaat bij food toepassingen overigens niet om slechts te voldoen aan de Europese verordening EU 1935/2004. Zo moeten kunststoffen, zoals de blauwe filterkoppen en de afdichtingen voor de servicedeuren, ook voldoen aan de Europese verordening EU 10/2011. Daarnaast wordt een ‘Good Manufacturing Practice’ (GMP) voorgeschreven. Dit is vastgelegd in de Europese verordening 2023/2006. De Europese verordeningen gelden niet alleen het ontwerp van de food filters, maar ook de organisatie en logistieke afhandeling van de filterfabrikant. WAMGROUP produceert, levert en documenteert overeenkomstig deze wet- en regelgeving.

Zie het volledige artikel in Stofbestrijding 2019

Meer over WAM Holland BHE (Bulk Handling Equipment) BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.