Ga naar hoofdinhoud

Loadcells voor nauwkeurige siloweging

Rice Lake indicator

De hoge nauwkeurigheid van een siloweging, in combinatie met een gunstige prijsstelling, maakt loadcells volgens Jaap Oosterlee (Rice Lake) een aantrekkelijk alternatief voor niveaumeters.

Als voorbeeld neemt hij een silo met een netto inhoud van 60 ton. Een loadcell met een oplossend vermogen van 3000 delen levert een weegnauwkeurigheid op van 60.000/3000 = 20 kg. Een niveaumeter met een nauwkeurigheid van 1% levert voor deze silo een meetafwijking op van mogelijk 600 kg. “De hoge nauwkeurigheid van loadcells biedt echter nog meer mogelijkheden”, aldus Jaap Oosterlee. “Zo kan men vanuit een gewogen silo vrachtwagens precies beladen. Een andere optie is het batchgewijs of continu doseren van producten uit silo’s. Een siloweging kan ijkwaardig worden opgeleverd.”

Mounts

De loadcells (krachtopnemers) worden gemonteerd met zogenaamde ‘mounts’. Een mount zorgt ervoor dat de verticale kracht die de silo-inhoud uitoefent, op de juiste wijze in de loadcell wordt geleid. Ook beschermt de mount de loadcell tegen horizontale krachten. Voorts heeft de mount een antikiepbeveiliging die voorkomt dat de silo kan omvallen. Rice Lake Weighing Systems adviseert om bij hoge silo’s naast de mounts ook extra antikiepbeveiligingen te plaatsen. Deze voorzieningen worden meestal gedimensioneerd door de silobouwer.

Indicator

Vanuit de loadcells gaan de kabels naar een aansluitkastje (junction box). Op dit punt worden de loadcells parallel geplaatst en gaat er één kabel naar de transmitter. De transmitter vormt het signaal van de loadcells om tot een gewicht in kg of ton. De gemeten waarde kan via een analoog signaal (4-20 mA) of een fieldbus naar een PLC worden gezonden. Wil men ter plaatse van de silo ook een gewicht uitlezen, dan is een indicator vereist (die overigens dezelfde uitgangen als een transmitter heeft). Een indicator beschikt over software voor diverse functionaliteiten, zoals het gereed maken van batches en het invoeren van de gegevens van een vrachtwagen.

Voor- en nadelen

Naast de voordelen van nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en een directe uitlezing in kg of ton, heeft een siloweging geen last van fenomenen die niveaumeetsystemen parten spelen, zoals brug- of taludvorming, stofvorming en inwendige constructiedelen in silo’s.
Wel is de montage van loadcells in een bestaande silo meer werk dan het plaatsen van een niveaumeter. Voorts loopt bij een siloweging de nauwkeurigheid terug als sprake is van zeer harde wind (vanaf windkracht 5). Een siloweging is niet toepasbaar als sprake is van siloblokken die middels een gedeelde wand aan elkaar zijn gekoppeld.

Een loadcell uitgevoerd als drukdoos
Een double-shear beam loadcell

Meer over Rice Lake Weighing Systems Europe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.