Ga naar hoofdinhoud

TSC stalen, vierkante silo’s in betonnen hal

Twee blokken met in totaal 18 TSC-silo's bij Ceralia Getreideprodukte

In de staal- en siloconstructie die TSC in opdracht van het in Zuid-Duitsland gevestigde Ceralia Getreideprodukte realiseerde, zit een stuk meer uitdaging dan iemand op het eerste gezicht misschien zou denken.

Het plaatsen van twee vierkante siloblokken met in totaal 18 cellen is voor TSC uit Aalten een bijna vanzelfsprekende vaardigheid. Bij het project voor Ceralia Getreideprodukte echter zijn de silo’s bovendien geïntegreerd in een nieuwe, betonnen hal. De betonkolommen dienen daarbij tevens als ondersteuning voor de silo’s. Derhalve heeft TSC zich ook moeten buigen over het ontwerp van de betonnen draagconstructie.

Vakwerk

De onderconstructie van de silo’s is een stalen vakwerk met overspanningen van 7,5 en 5,0 meter. De uitdaging was om dit vakwerk naadloos aan te sluiten op, en te verankeren in uitkragingen die de betonbouwer moest voorzien. Een kritische aangelegenheid, want op deze punten worden de lasten van de silo’s overgedragen. En die lasten zijn niet gering; iedere individuele silocel kan tot zo’n 22.500 kilogram aan gereinigde granen bevatten. En dan is nog niet gerekend met het eigen gewicht van de silo! Voor deze klus was een goede afstemming dus absoluut ‘key’.

Modulaire bouw

Maar er waren meer kwesties op te lossen. De silo’s moesten worden geïnstalleerd in een hal met een gesloten dak. Dit betekende dat het niet mogelijk was een grote kraan in te zetten. Hier bood een modulaire bouwwijze uitkomst. De onderdelen van het opslagsysteem zijn op de bouwplaats samengesteld tot siloblokken die in de hal zijn gemonteerd. De vakwerkliggers zijn in drie delen aangebracht en met boutverbindingen gekoppeld. Tussen de beide siloblokken zijn zowel betonnen vloeren (door de betonbouwer) als tranenplaten vloeren (door TSC) aangelegd. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, is ook een vloer aan het dak opgehangen om het beluchtingsapparaat te ondersteunen en er eenvoudige toegang toe te geven.

Lees het hele artikel

Meer over TSC Top Silo Constructions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.