Ga naar hoofdinhoud

Fike Dual-Flap Isolation Valve (video)

Fike Dual Flap Isolation Valve

Fike presenteert een betrouwbare Explosion Isolation Flap Valve die voorkomt dat een explosie in een stoffilter zich voortplant naar andere proces-installaties. Het apparaat is voorzien van een tweedelige klep.

De klepdelen worden door de procesluchtstroom naar het filter in een open positie gehouden. Maar zodra zich in het filter een stofexplosie voordoet, zal de klep zich – door de omkering van de luchtstroom en de drukverhoging – sluiten en vergrendelen. De twee klephelften zijn licht zodat een hoge sluitsnelheid wordt bereikt. De Explosion Isolation Flap Valve kan flexibel in pijpleidingen worden geïnstalleerd, ook zeeer dicht bij het filter.

Testprotocollen

Fike onderzoekt sinds 2010 het veilig functioneren van terugslagkleppen op een test-site in de USA. Daarbij is aangetoond dat verschillende Atex-gekeurde modellen een explosie toch niet kunnen isoleren omdat het vergrendelmechanisme bij de optredende explosiedrukken bezwijkt. De oorzaak ligt in de te gunstige testprotocollen van de EN16447-norm. Deze protocollen komen niet altijd overeen met de praktijktoepassing van de kleppen. Zo maakt het verschil of een klep tussen twee leidingen wordt geplaatst of, zoals in het protocol, aan het eind ervan.

Robuust gebouwd

De robuust gebouwde Explosion Isolation Flap Valve van Fike is bestand tegen de werkelijk optredende explosiedrukken. De terugslagklep heeft een breed toepassingsgebied, waaronder stoffilters voor organische stoffen en metaalpoeders. Fike verkoopt de terugslagkleppen in maten t.e.m. DN800.

Werking van Fike Atex-terugslagklep

Bedrijfsvermelding Fike Europe bvba

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.