Ga naar hoofdinhoud

Vlint wijst op belang LBK-onderhoud

Luchtbehandelingskast

Specialisten van Vlint wijzen in verband met de noodzaak van zuivere proceslucht in de voedingsmiddelenindustrie op het belang van het onderhoud van luchtbehandelingskasten (LBK’s).

Bertwin van Gortel, accountmanager industrie bij Vlint, constateert dat in de foodindustrie de luchtbehandelingskast (LBK) bij een (onverwachte) audit een bottleneck kan vormen: “Ik kom vaak bij grote bedrijven die werken conform de BRCGS-richtlijnen. Filters worden op tijd vervangen en ook reinigt en desinfecteert men regelmatig de kanalen. De LBK’s echter worden niet altijd als vanzelfsprekend meegenomen in het onderhoudsplan. Wij adviseren om dit wel te doen en vooral ook de binnenkant van de LBK’s te inspecteren. Zuivere proceslucht is essentieel in de voedingsindustrie. Zo blijft de productie-omgeving veilig en gezond.”

Checklist

Omdat voedselveiligheid product- én omgevingsgebonden is, moet de hele productieketen aan de Europese en dus ook de Nederlandse wetgeving voor voedselveiligheid voldoen. De geldende eisen op het gebied van voedselveiligheid zijn de kunststofnorm EC1935/2004, de EC10/2011 (kunststof in contact met voedsel) en de ISO16890 (filters). Daarnaast wordt dus veel gewerkt met de BRCGS. Deze heeft een checklist van eisen waaraan bedrijven bij de productie van voedingsmiddelen moeten voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om richtlijnen op het gebied van luchtkwaliteit en -filters, maar ook om bedrijfsinrichting en hygiënisch werken.

Conditie

Toch schiet het onderhoud van de luchtbehandelingskasten er nog wel eens bij in, waardoor de hygiënische en mechanische conditie van de LBK soms slechter is dan gedacht. “En dat is zonde, want die conditie is van grote invloed op het filtratieproces”, aldus Bertwin van Gortel. “Als een LBK niet goed werkt, bijvoorbeeld door corrosie, heeft dit een negatief effect op de zuiverheid van de proceslucht in het productieproces. Ook wordt de levensduur van de LBK verkort en slijten draaiende delen sneller. Hierdoor haalt de LBK niet meer zijn maximale capaciteit, verbruikt meer energie en loopt uiteindelijk zelfs risico om stil te vallen.”

Corrosie

Condensvocht uit de filters kan op de bodem van de LBK lekken, waardoor scheidingsplaten en vloeren in de kast oxideren en niet meer luchtdicht zijn. Roestplekken vormen daarbij een bron van bacteriën in het ventilatiesysteem. Ook de lamellen van luchtwarmtewisselaars, zoals condensors, drycoolers en verwarmings- en koelbatterijen, kunnen oxideren en verweren. Met de juiste coating zijn deze onderdelen weer bestand te maken tegen corrosieve luchtstromen. Bertwin van Gortel: “Een goed onderhouden LBK voorkomt problemen. En dat is van belang want het zijn als de longen van een gebouw en productieproces.”

Totaalaanpak

De BRCGS-richtlijnen betekenen dat ook de binnenkanten van LBK’s regelmatig moeten worden geïnspecteerd en onderhouden. Vlint kan bedrijven helpen om te voldoen aan alle (voedselveiligheid)eisen in hoogwaardige productie-omgevingen. Hierbij hanteert het bedrijf een 360°-aanpak die alle aspecten van klimaat- en proceslucht meeneemt.

Meer over Vlint

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.