Ga naar hoofdinhoud

Betere werkomgeving en hogere productie door robotisering

Ontwerp van de emmer-vullijn

Een investering in de robotisering van het productieproces is de moeite meer dan waard. Zeker bij de verwerking van grotere hoeveelheden stortgoederen. De productiecapaciteit neemt toe, de vervuiling van de werkvloer en de impact op het milieu nemen af en de gezondheid van werknemers verbetert.

In omgevingen waar wordt gewerkt met schadelijke stoffen is het vereist om werknemers en omgeving hiertegen te beschermen. Als het gaat om geringe volumes kan men vaak nog volstaan met persoonlijke beschermingsmiddelen, in combinatie met een adequate bronafzuiging. Wanneer echter sprake is van grotere volumes lopen werknemers aanmerkelijk meer risico en zijn verdergaande maatregelen nodig. Kalkman Projecten ontwerpt voor dergelijke situaties klantspecifieke oplossingen. Daartoe behoren ook systemen die werknemers uit de fabriek halen. Er hoeven bij de productie geen mensenhanden meer aan te pas komen.

Zakkenlegers

Sprekende voorbeelden van geslaagde automatisering en robotisering zijn het lossen van big bags en de leging van vele pallets zakgoed. Steeds meer wordt hiervoor gebruik gemaakt van big bag losstations, depalletizers en zakkenlegers. De grondstoffen gaan vervolgens via een pneumatisch transportsysteem naar de bestemde procesinstallaties. De lege big bags en zakken kunnen daarbij worden gescheiden op basis van hun gebruik; voor ADR of niet-ADR stoffen. Dat scheelt aanzienlijk in de afvoerkosten van het afval. De klant houdt hierbij volledige controle over de grondstoffenstroom.

Ontstoffingsinstallaties

Het stof dat bij het automatisch legen van zakken of big bags vrijkomt, wordt direct bij de bron afgezogen en afgevoerd naar een centraal opgestelde filterinstallatie. Daar wordt het uit de luchtstroom gefilterde stof opgevangen in een big bag. Bij een zeer risicovolle stof verdient het aanbeveling om de big bag in een omkasting met onderdruk te plaatsen. Eventueel kan, behalve de ontstoffingsinstallatie, ook de omkasting worden voorzien van een explosie-ontlastpaneel. Een volle big bag is vanaf de buitenzijde dicht te knopen, zodat de blootstelling aan stof tot een minimum beperkt blijft. Kalkman Projecten levert een breed scala aan ontstoffingsinstallaties; voor luchtdebieten van enkele m3/uur tot vele tienduizenden m3/uur. Deze systemen worden turn-key opgeleverd, inclusief leidingwerken, afzuigkappen, luchtretouren, elektrische sturingen en wat nog meer nodig is.

Meer voordelen van robots

Zie ook: Kalkman Projecten ontzorgt van A tot Z

Bedrijfsvermelding Kalkman Projecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.